CZEN

Všechny dobroty, které připravujeme na dílny

KE KÁVĚ

ŘEZY OD ANIČKY SÁDECKÉ

těsto: 30-32 dkg pol. mouky,1 žloutek, 3 lžíce vody, 1/2 pr. do pečiva, 1 máslo

vypracovat a rozválet na dvě placky

náplň: 4 vejce, 20 dkg mouč. cukru- vyšlehat. Přidat 2 lžíce kakaa, 4-6 jablek nastrouhat, 15 dkg ořechů

poleva: 1 čok. na vaření, 1 zak. smetana


Medovníkové hvězdičky

220 g hladké mouky( použila jsem celozrnnou)
70 g pískového cukru
50 g másla
2 a půl lžíce tekutého medu
1 lžíce mléka
1 malé vejce
1/2 lžičky jedlé sody
Krém jsem použila máslový nastavený kaší z hladké mouky
Suroviny smícháme a těsto necháme v lednici nejméně 2 hodiny odpočnout.  Vykrájíme hvězdy a pečeme asi 5 min na 180 stupňů. Po vychladnutí několik hvězdiček(3-4) rozdrobíme. Slepujeme hvězdičky a ještě pomažeme krémem navrch. Posypeme drobečky a je hotovo.

Vanilkové rohlíčky


56 dkg hladké mouky, 45 dkg másla (dávám Heru), 20 dkg oříšků, 4 žloutky, 6 dkg vanilkového cukru. Plech nemastíme, pečeme pomalu. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Pracičky
60 dkg hlkadké mouky, půl kg másla (nebo Hery), 22 dkg oříšků, 6 dkg kakaa, skořice, hřebíček, 25 dkg cukru.

Ořechové řezy

Vaflové dortové oplatky (na dno nízkého plechu)

Na těsto: 6 vajec – z 2 bílků uděláme sníh

25 dkg cukru krupice

20 dkg mletých vlašských ořechů

5 lžic strouhanky

½ sáčku prášku do pečiva

Z přísad uděláme těsto, mícháme rukou, úplně nakonec vmícháme ušlehaný sníh. Na celé dno suchého plechu položíme oplatky těsně vedle sebe. Na oplatky nalijeme směs (já potřebuji asistenta, jednotlivé díly oplatků ujíždějí J). Pečeme v troubě na 200°C do růžova.

Mezitím uděláme krém.

Krém: 0,5 l mléka

3 lžíce kukuřičného škrobu

1 vanilkový cukr

Z těchto přísad uvaříme kaši a necháme vychladnout. Do této kaše zašleháme

25 dkg másla

12,5 dkg moučkového cukru

rum dle chuti

Na vychladlou buchtu natřeme krém. Navrch posypeme:

vlašské ořechy nahrubo nastrouhané

1 čokoládové kaštany nastrouhané

Hotovo. Dobrou chuť J

 

Kokosová od Gizely z Polska

Piškot jakýkoliv J Já používám tento:

5 vajec – z bílků ušlehat sníh

15 dkg cukru krupice

15 dkg polohrubé mouky

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, postupně zamícháme mouku, nakonec sníh. Pečeme v troubě na vymazaném a vysypaném vyšším plechu asi 10 min při 150°C.

Na upečený piškot namažeme marmeládu.

Navrch namaže směs:

400 g kokosu

250 g cukru moučka

250 ml kefíru

Výše uvedené smícháme a necháme uležet 4 hod, občas promícháme. Potom přidáme

400 ml smetany ke šlehání (tekuté- nešlehat)

5 lžiček želatiny (já dávám ztužovač DR. Oetkera za studena podle návodu na sáčku)

 

PRAŽSKÝ KOLÁČ:

těsto: 500g HLM, 30g droždí, 150 ml mléka, sůl, 1 vejce, 250 ml majonézy, 60 g cukru krupice

Do mouky udělám důlek, rozdrobím kvasníce a přidám vlažné mléko a nechám kynout v teple. Po 30 min. přidám majonézu, sůl,cukr a vejce. propracovat a nechat kynout 45 min. Znova propracuji a vytvořím dva bochánky na plech na peč. papír.( raději každý zvlášť).

Po dalších 30.min trochu bochánky splácnu, aby nabyly moc vysoké. Pomažu vajíčkem a posypu drobenkou se skořicí.Peču na 160 st. asi

20 min. Vychladlý prokrojím a vydatně promažu krémem.

krém: 1 vanilkový puding, 400ml mléka,120g cukru a 1 máslo, šlehačka

Puding uvařím a do zchladlého přidám máslo vyšlehané s cukrem a nakonec ušlehanou šlehačku. Je to trochu řidší, ale v chladu ztuhne.


 


 

NĚCO TEPLÉHO

Žampiónová polévka:

Žampióny nakrájet nadrobno na kostičky a dát vařit do většího množství vody (tolik, kolik chceme mít polévky). Přidat kostku hovězího bujónu, při větším množství 2, nebo dle chuti. Nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme polohrubou mouku (nebo hladkou) a umícháme světlou jíšku. Zalijeme uvařenými změklými žampióny, přidáme smetanu, trochu podravky/vegety/. Podle chuti osolíme. Je-li polévka moc řídká, zalijeme ještě rozmíchanou moukou ve studené vodě a vše povaříme, aby polévka byla krémová. V talíři posypeme nakrájenou petrželkou a pak už jen kousek pečiva a mňam mňam. Dobrou chuť přeje Ivana

POHANKA SE ZELENINOU( A UZENÝM)

Předem propláchnutou pohanku krátce povařím v osolené vodě. Přidám orestovanou kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem. Můžu přidat majoránku,pepř...a uzené maso.